Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor som man som boende i bostadsrätt kan tänkas ha. 

Vid stopp i avlopp

Bostadshavaren ansvarar för avlopp och rör som finns i bostaden, vid stopp i tex handfat, dusch eller toalett står bostadshavaren för kostnaden. Under fliken Kontakter företag och leverantörer finns tips på var du kan vända dig. 

Om problemet sitter i rör och avlopp som hör till själva fastigheten ska styrelsen kontaktas. 

Vid problem med fläkt 

Då varje bostad har ett separat fläktsystem hör det till bostadshavarens ansvar. Under fliken Kontaker företag och leverantörer hittar du kontaktuppgifter. Varje år sker service på fläktsystemen som föreningen bekostar.

Får jag hyra ut bostaden i andra hand?

För att hyra ut bostaden i andra hand krävs tillåtelse av styrelsen. Under fliken Dokument hittar du regler för andrahandsuthyrning och ansökningsblankett för andrahandsuthyrning 

Får jag göra ombyggnationer på min uteplats? 

Vill man göra en förändring eller tillbyggnad till uteplatsen måste det först godkännas av styrelsen, föreningen strävar efter attraktivt och enhetligt område och förändringar ska därför följa de material och färger som redan finns i området.

Fläkt- och ventilationssystem

Styrelsen får inte sällan frågor kring våra fläktsystem som upplevs både krångliga och relativt kostsamma. Nedan information kan kanske svara på de flesta av era frågor:

Våra ventilationssystem har aggregat som kallas FTX och sköter både ventilation och värmeåtervinning - enligt kommunens energirådgivare är de mycket effektiva. I 3-våningshusen sitter dessa placerade i köksfläktarna och fungerar då även som köksfläkt. I 2-våningshusen är aggregaten placerade i anslutning till badrum och sköter endast ventilationen. Läs gärna mer om FTX funktion här. 

Inledningsvis har i stort sett alla i vår förening fått låta byta ut kullagren i sina ventilationsaggregat, något som tyvärr är kostsamt för den enskilde. Indoor, som är företaget som sköter både service och OVK (obligatorisk ventilationskontroll), har satt i system att alltid ha kompletta motorer hemma och byter därför ut motorn när lagren ska bytas i stället för att ta med motorn och renovera den - det blir både enklare, snabbare och billigare för var och en. Kullagren som de byter till är svenska SKF-lager som håller hög kvalitet och vi hoppas och tror att de kommer att hålla betydligt längre än de ursprungliga. 

OVK sker på föreningens bekostnad var 3:e år och rensning av ventilationskanaler mm var 6:e år, även det på föreningens bekostnad. Det är alltså bara när det är något fel så som lagerbyten och liknande som den enskilde faktureras.  

Tips: Har ni noterat att man kan dra ner ventilationen när man åker bort en längre tid? Leta upp den lilla dosan som hör till och prova er fram.